Norge og EU: Hva betyr utviklingen i Europa for oss?
Forholdet mellom Norge og EU er ofte et hett tema i norsk samfunnsdebatt. Likevel er det ingen tvil om at Europa er en avgjørende partner for Norge, både som handelspartner og i spørsmål knyttet til energi og industri. Hele 59 prosent av fastlandseksporten vår går til EU-landene, noe som gjør dem til vårt viktigste marked. Den kraftintensive industrien står for en betydelig del av eksporten, med en verdi på 133 milliarder kroner i 2023 – dette utgjør hele 68 prosent av næringens totale eksport.
Hvorfor er EU politikken viktig for Norge?
Norges tilknytning til det europeiske kraftmarkedet er tett. I 2023 eksporterte vi nesten 59 TWh strøm til nabolandene våre, samtidig som vi importerte 26 TWh. Med en total produksjon på 167 TWh dette året er Norge en viktig del av Europas energibalanse. Endringer i EUs politikk påvirker derfor ikke bare norsk eksport, men også hvordan vi forvalter og utvikler vår egen energisektor.
Som kraftprodusent og aktør i Vestland har Eviny en direkte interesse av hvordan EU utformer sin politikk. Industrien er den største kraftforbrukeren i regionen, og vår verdiskapning er tett knyttet til deres suksess. EUs klima- og energipolitikk er spesielt viktig for oss, men vi følger også nøye med på Europas arbeid for å styrke sikkerhet, konkurransekraft og økonomisk stabilitet.
Ny retning i europeisk politikk
Med valget av et nytt EU-parlament sommeren 2023 og en ny kommisjon som nå trer inn i sin rolle, er det ventet at europeisk politikk vil ta en ny retning. Mens den forrige kommisjonen satte klimapolitikk, kjent som «Green Deal», i sentrum, er det nå konkurransekraft, sikkerhet og migrasjon som står øverst på agendaen. Dette er en naturlig respons på økende geopolitisk uro og svakheter som er blitt avdekket i Europas indre marked.
Tre store rapporter, utarbeidet av blant andre Enrico Letta og Mario Draghi, peker på behovet for sterkere samarbeid og integrasjon i Europa for å møte globale utfordringer. Selv om det er politisk motstand mot tiltak som felles finansiering og sterkere sentralstyring, legger rapportene et viktig grunnlag for arbeidet til den nye kommisjonen. Hvordan disse forslagene vil bli mottatt i EU-landene, vil i stor grad avgjøre Europas evne til å sikre stabilitet og styrke sin globale posisjon.
Norges rolle i den grønne omstillingen
Når det gjelder grønn omstilling, har EU allerede vedtatt viktige lover som «Raw Materials Act» og «Net Zero Industry Act». Disse lovene skal sikre tilgang på råvarer og definere hvilke industrier Europa skal prioritere for å gjennomføre den grønne omstillingen basert på egne ressurser. Norge, som er en del av EUs indre marked, har stor interesse av å samarbeide tett med EU om implementeringen av disse tiltakene. Utfordringer som lengre leveringstider på komponenter og utstyr, som vi allerede opplever, gjør det enda viktigere å være en del av EUs strategiske prioriteringer. Dette er avgjørende for å sikre både norsk forsyningssikkerhet og teknologiutvikling som er nødvendig for å møte kravene til energiomstilling og industriell vekst.
Energikostnadene må ned
En annen viktig utfordring som preger EUs agenda, er de høye energiprisene. Europeiske husholdninger og industri betaler langt mer for energi enn sine konkurrenter i andre deler av verden, noe som svekker konkurransekraften og øker økonomiske forskjeller. Industrien i Europa har i gjennomsnitt 158 prosent høyere energikostnader enn sine amerikanske konkurrenter, og hele 47 millioner europeere har ikke råd til å holde hjemmene sine varme. Den nye energikommissæren, Dan Jørgensen, har fått i oppgave å finne løsninger som kan redusere energikostnadene. Økt energieffektivitet, utbygging av fornybar energi og en gjennomgang av kostnadene knyttet til nettleie, skatter og avgifter er blant tiltakene som vurderes.
Langsiktige klimamål
Samtidig holder EU fast ved sine langsiktige klimamål. Målet om klimanøytralitet innen 2050 står fast, og nye utslippsmål for 2040 skal vedtas innen 2025. Selv om de allerede vedtatte tiltakene er ambisiøse og vil kunne redusere utslippene med 88 prosent innen 2040, sliter EU med å oppnå målet om 55 prosent kutt innen 2030. Gjennomføringen møter motstand, spesielt når tiltakene påvirker folks økonomi direkte. Politisk uro og fremgang for høyreorienterte partier, som ofte stiller seg kritiske til klimapolitikken, gjør arbeidet enda mer utfordrende. Selv om disse partiene ikke har flertall i EU-parlamentet, har de fått større innflytelse og kan påvirke retningen for europeisk politikk i årene som kommer.
Samarbeid for å nå målene
Utviklingen i EU har stor betydning for Norge, enten det handler om handel, energi, konkurransekraft eller klima. Som en nær samarbeidspartner er vi avhengige av at Europas økonomi og politikk fungerer godt. Samtidig har vi mye å bidra med, spesielt innenfor energi og grønn omstilling.
EUs innsats for å styrke konkurransekraft, håndtere sikkerhetsutfordringer og fremme grønn omstilling er ikke bare viktig for medlemslandene, men også for Norge som en del av det indre markedet. Fra bedre tilgang på råvarer til fornybar energi og tiltak for lavere energikostnader – alt dette skaper muligheter for tettere samarbeid og felles utvikling.
Ved å jobbe tett sammen med Europa, sikrer vi ikke bare vår egen konkurranseevne og forsyningssikkerhet, men bidrar også til Europas samlede innsats for en fornybar fremtid.
Du er kanskje også interessert i:
Nyheter
Eviny inngår EU avtale med Innovasjon Norge i Brussel
Publisert 19. desember 2024
Nyheter
Eviny vant milliardkontrakt for ladestasjoner i Tyskland
Publisert 27. september 2023
Nyheter
Skaper internasjonal milliardindustri på Vestlandet
Publisert 21. mai 2024
Nyheter
Kristian Vassbotten blir ny leiar for vasskraftverka i Eviny Fornybar
Publisert 18. desember 2024
Nyheter
Stanser arbeidet med Utsira Nord
Publisert 04. desember 2024
Nyheter
Fusjon mellom Eviny og SFE kan sikre Vestlandets kraft og vekst for fremtiden
Publisert 18. november 2024
Nyheter
Gullkamp til folket
Publisert 18. november 2024
Nyheter
Eviny gir ny kraft til Vestlandet
Publisert 07. november 2024
Fornybar energi
Eviny planlegger sitt første vindkraftverk i Vindafjord kommune
Publisert 06. november 2024