Milliardresultat for Eviny i første halvår
Eviny fikk 363 millioner kroner i underliggende resultat i andre kvartal 2024, noe som gir et resultat for første halvår på 1.038 millioner kroner. I andre kvartal slo Eviny markedsprisen med 15 prosent.
– Kraftprisen i andre kvartal er tilbake på et mer normalt nivå enn vi har hatt de siste årene, men svingningene gjennom døgnet er større enn før. Vi produserte mest når prisene var høyest, og greidde å slå gjennomsnittlig markedspris, sier konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik.
De neste 10 årene skal Eviny investere like store verdier som konsernet har bygget opp over 100 år.
– Effektiv drift bidrar til at vi skal kunne bære store investeringer selv i perioder med lavere kraftpriser. Det neste tiåret har Eviny ambisjoner om å bygge ut 2,5 TWh fornybar energi, doble kapasiteten i strømnettet og være en pådriver for elektrifisering. Samtidig skal vi opprettholde stabile utbytter til våre offentlige eiere, hvor det kommer felleskapet til gode, sier Fresvik.
Lokal tillit er avgjørende for utbygging
Lokal aksept og tett dialog med kommunene er viktige pilarer i prosjektene Eviny ønsker å gjennomføre. I debatten om kommunal vetorett i vindkraftsaker har Evinys konsernsjef vært en tydelig forsvarer av vetoretten.
– I 100 år har norske kraftselskaper bygget opp vannkraft som fundamentet for velferdssystemet vårt. Tett dialog med kommunene har skapt lokal aksept og tillit, og vannkraft er i dag en akseptert energiform. Den lokale aksepten og tilliten må også være fundamentet når vi skal bygge ut ny energi, der vindkraft er en del av løsningen. I stedet for å problematisere vetoretten må vi styrke og støtte kommunene i den krevende debatten som pågår rundt disse kraftutbyggingene, mener Fresvik.
Slo kraftmarkedet med 15 prosent
Konsernresultatet, der også effekten av verdiendringer på sikringskontrakter og vesentlige engangseffekter er inkludert, ble 300 millioner kroner i andre kvartal 2024. Det er 376 millioner kroner lavere enn i andre kvartal 2023. Lavere kraftpris i 2024 og redusert bidrag fra kraftkontrakter sammenlignet med andre kvartal 2023 er hovedforklaringene på reduksjonen i konsernresultatet.
Gjennomsnittsprisen for kraft levert i Vest-Norge (NO5) var 47 øre/kWh i andre kvartal 2024. Det er 47 prosent nedgang fra andre kvartal i fjor, da prisen var 89 øre/kWh. Eviny oppnådde en snittpris på 54 øre/kWh i andre kvartal i år og slo dermed markedet med 15 prosent.
Økt kraftproduksjon
Vannkraftproduksjonen i kvartalet ble 1,7 TWh, som er en økning på om lag 0,4 TWh sammenlignet med fjoråret. Magasinfyllingen i NO5 var 67,6 prosent ved utgangen av andre kvartal, som var 5,5 prosentpoeng over mediannivået i utfallsrommet fra 2003 til 2022.
Vindforholdene i andre kvartal har vært gode, og produksjonen har vært høyere enn budsjettert for de to vindkraftverkene til Eviny: Guleslettene og Tellenes. Rundt 15 prosent av Eviny sin samlede kraftproduksjon i et normalår kommer fra vindkraft. Netto driftsinntekter fra vindkraftproduksjon i andre kvartal utgjør 99 millioner kroner, med et driftsresultat på - 52 millioner kroner. Hovedårsaken til det negative driftsresultatet er avskrivinger på merverdier i forbindelse med oppkjøp av vindkraftanleggene.
– Eviny jobber videre med flere konkrete vindkraftprosjekter. Dette er prosjekter som skal bidra til at industrien får kraften den har behov for til en konkurransedyktig pris. Det handler om å sikre arbeidsplasser i lokalsamfunn på hele Vestlandet, sier Fresvik.
Utreder eierskapet i SFE
I andre kvartal tok Eviny initiativ til å utrede grunnlaget for fremtidig eierstruktur i Sogn og Fjordane Energi (SFE).
– Flere selskap ser på hvordan man best kan møte samfunnets behov for mer kraft og kapasitet. Om vi ikke greier å utvikle nok kraft og nett i tide dette tiåret, står industriarbeidsplasser i fare. SFE og Eviny spiller en nøkkelrolle for å øke verdiskapingen for fellesskapet på Vestlandet, inkludert utbytte til kommunene. Nå skal vi utrede hva som setter oss i best stand for å levere på oppdraget og oppgavene vi har foran oss, sier Fresvik.
Eviny er nest største eier i SFE med 36,8 prosent av aksjene. Alternativene for fremtidig eierstruktur er å slå sammen SFE og Eviny, fortsette eierskapet som i dag, eller at Eviny ikke lenger er aksjonær i SFE.
Styrker telekom-samarbeidet med Lyse
Lyse og Eviny har siden 2007 samarbeidet om telekom i privatmarkedet. I juni inngikk selskapene en avtale om å utvide samarbeidet til også å gjelde bedriftskundene. Eviny vil rendyrke satsingen på infrastruktur og ha en langsiktig avtale med Lyse om produktutvikling og markedsaktiviteter.
Les delårsrapporten for 2. kvartal 2024 (fil lastes ned)
Kontaktpersoner
Ragnhild Janbu Fresvik, konsernsjef i Eviny, tlf. 959 28 038
Rolf Sanne-Gundersen, kommunikasjonsrådgiver i Eviny, tlf. 970 55 208
Du er kanskje også interessert i:
Nyheter
Karl Erik Kjelstad er ny styreleder i Eviny
Publisert 16. januar 2025
Nyheter
Norge og EU: Hva betyr utviklingen i Europa for oss?
Publisert 23. desember 2024
Nyheter
Eviny inngår EU avtale med Innovasjon Norge i Brussel
Publisert 19. desember 2024
Nyheter
Kristian Vassbotten blir ny leiar for vasskraftverka i Eviny Fornybar
Publisert 18. desember 2024
Nyheter
Stanser arbeidet med Utsira Nord
Publisert 04. desember 2024
Nyheter
Fusjon mellom Eviny og SFE kan sikre Vestlandets kraft og vekst for fremtiden
Publisert 18. november 2024
Nyheter
Gullkamp til folket
Publisert 18. november 2024
Nyheter
Eviny gir ny kraft til Vestlandet
Publisert 07. november 2024
Fornybar energi
Eviny planlegger sitt første vindkraftverk i Vindafjord kommune
Publisert 06. november 2024