Alene til Sydpolen

Publisert 22. september 2022

Hedvig Hjertaker ønsker å bli verdens yngste kvinne som går alene til Sydpolen. Hun starter på ekspedisjonen i november 2022, og vi skal følge henne hele veien til mål.

Portrettbilde av Hedvig Hjertaker

Totalt 27 mennesker i historien har gått alene på ski fra Hercules Inlet til Sydpolen uten assistanse eller etterforsyninger.

Kun 8 av disse er kvinner.

Hedvig vil bli den yngste kvinnen som noen gang har nådd Sydpolen. Hun er kun 28 år og representerer neste generasjons polfarere fra Norge.

Sydpolen er 1100 km med blodslit gjennom verdens kaldeste og mest forblåste terreng. Det er ikke for alle.

Ekspedisjonen krever mot, viljestyrke og en sterk drivkraft. Etter 50 dager håper Hedvig å stå på polpunktet i desember.

Hvis alt går etter planen vil hun gå inn i historiebøkene som den yngste kvinnen på Sydpolen noensinne.

– Jeg ønsker å være en tydelig rollemodell for andre kvinnelige eventyrere, både nå og for fremtiden. Ved å gjennomføre en slik ekspedisjon håper jeg å inspirere andre til å tørre å gå for drømmen og stole på egne evner, sier Hedvig.

Vant til mye vær og vind

– Jeg har vokst opp i Bergen og er vant til mye vær og vind. Dette har nok gjort meg litt mer robust for å takle klimaet på Sydpolen, sier Hedvig.

Men hvis du tror at regnværet i Bergen er det eneste som har gjort Hedvig klar for en slik ekspedisjon, så tar du feil.

Merittlisten til denne kvinnen er intet mer enn imponerende, til tross for sin unge alder.

Hun har vært toppidrettssvømmer og norgesmester 8 ganger. Hun har tjenestegjort i sjøforsvaret, gått Nord-Spania på tvers alene, syklet fra England til Italia, og krysset Hardangervidda og Finnmarksvidda på ski.

Hun har besteget Aconcagua, 6962 moh, som verdens høyeste fjell utenfor Himalaya, og krysset innlandsisen på Grønland.

Nå er hun er klar for sin livs største ekspedisjon. Helt alene i isødet mot polpunktet.

Leter etter flere samarbeidspartnere

En reise til sydpolen krever store ressurser knyttet til sikkerhet og utstyr.

– En reise til Sydpolen stiller store krav til sikkerhet og utstyr. Antarctic Logistics & Expedition (ALE) tar seg av sikkerhet via satellittkommunikasjon, værvarsel og kommunikasjon med lege. I tillegg er de ansvarlig for flyreiser inn og ut av Antarktis. Dette inkluderer også bistand dersom det blir behov for evakuering, sier Hedvig

– Utover dette blir det store utgifter til mat, brensel, utstyr, flybilletter t/r Chile, treningsreiser og overnatting, legger hun til.

Ekspedisjonen vil kreve mye av Hedvig, men prosjektet er umulig å få til alene.

– Samarbeidet med Eviny er helt avgjørende for at jeg skal klare å gjennomføre denne turen. De er en kjempestor og stødig sponsor for meg.

– Nå trenger jeg flere samarbeidspartnere, for dette er en omfattende tur når det kommer til sikkerhet, logistikk og reise. Derfor er jeg på jakt etter flere som kan hjelpe meg på veien mot målet.

Alexander Solberg er merkevare- og sponsoransvarlig i Eviny. Han er imponert over Hedvig sitt prosjekt.

– Da Hedvig sendte oss en søknad var det ingen tvil om at vi skulle inngå et samarbeid. Hennes mål om å bli den yngste kvinnen på Sydpolen viser at hun er en ekte fremtidsoptimist og at hun viser en råskap fra Vestlandet som inspirerer oss alle, sier Alexander.

Sponsorer som ønsker å vite mer om prosjektet er velkommen til å ta kontakt med Hedvig.

Kontakt Hedvig på e-post (Åpner epostklient)

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler