– Vanvittige muligheter om man er tidlig ute

Publisert 03. februar 2023

Et nullutslippssamfunn i 2050 er målet. Med kompetanse og fremtidsoptimisme i eget hus, bidrar Eviny sammen med ildsjeler med grønne visjoner i næringslivet, til en omstilling som ikke bare er nødvendig. Den er livsviktig.

Portrettfoto av Kristin Aadland, konstituert konsernsjef i Eviny

– Bevisstheten har begynt å sige inn rundt om. Men jeg tror ikke alle har tatt innover seg hvordan det vil slå ut finansielt om man ikke er grønn i fremtiden. Det vil straffe seg om man ikke våkner.

Det sier konstituert konsernsjef i Eviny, Kristin Aadland.

– Det er vanvittige muligheter som ligger i å være tidlig ute. Samtidig er det en betydelig risiko i å være en sinke, sier daglig leder for Norsk Klimastiftelse, Lars-Henrik Paarup Michelsen.

– Om man ikke omstiller seg nå, så kan det å innhente kapital bli mye dyrere. Ingen lånegivere vil låse penger i nye utstlipp, legger Lars-Henrik til.

50 % av dagens energibruk i Norge er fossil. For å klare målet om et nullutslippssamfunn må det settes fart på den grønne omstillingen.

Dette er nøkkelpersonene

– Vi er jo fremtidsoptimister her, så jeg tror vi kan klare det. Men for å greie det er det en forutsetning at vi jobber sammen, sier Kristin Aadland etter å ha kikket på utslippstallene.

– Jeg ser hvor godt det jobbes. Ikke bare her hos oss, men hos mange. Og vi ser at de unge er klare for å ta grep. Jeg har tro på at vi skal klare det, sier Eviny-sjefen.

Lars-Henrik mener det ikke lenger «handler om å kutte».

– Nå handler det om hvor man ikke skal kutte. Hovedregelen er å kutte. Vi skal ikke flikke litt, endre litt og redusere litt. Det krever en helt annen innsats fremover nå.

Og det vil kreve samarbeid for å sette fart på den grønne omstillingen.

Eviny ønsker å komme i kontakt med ildsjelen i din bedrift, så dere sammen kan jakte på null utslipp.

Både Lars-Henrik og Kristin er opptatt av å fremheve én ting: Grønne ildsjeler i næringslivet. Det kan være personer hvor som helst i en virksomhet, som ikke bare gjør det lille ekstra selv, men som er en drivkraft for endring i hele bedriften.

– De er ekstremt viktige i den fasen vi er i nå. Og det trenger ikke være toppsjefen. Ofte er det ikke det, men en ansatt som brenner for at virksomheten skal bli grønnere, sier Kristin Aadland.

– Vi ser mange ildsjeler som har en «drive» og et engasjement som er så sterkt at de er med på å endre egen arbeidsgiver, enten det er i det offentlige eller private, sier Lars-Henrik.

– Slike folk gir et håp. Man trenger de som bretter opp ermene og er problemløsere. Jeg opplever at alle virksomheter som ligger langt fremme, har noen folk som barer durer på og får til veldig mye.

Dette er «Jakten på null»

Eviny jobber hver eneste dag med å gjøre verden litt grønnere. Det kan være gjennom å sette opp ladeinfrastruktur for el-biler eller å installere solenergi på arbeidsplassen din.

Og det kan være gjennom helhetlig energirådgiving til selskaper, så de gjør valg som er gode på lang sikt.

Besøk «Jakten på null»-universet her (åpnes i nytt vindu)

– Jakten på null for meg er at vi i Eviny bidrar til å skape nullutslippssamfunnet, sier Kristin Aadland og fortsetter:

– Løsningene finnes. Kompetansen har vi. Men vi trenger politisk handlekraft så vi som nasjon kan starte en dugnaden det blir å legge til rette for elektrifiseringsbølgen som kommer.


Lars-Henrik Paarup Michelsen i Norsk Klimastiftelse eksemplifiserer gapet mellom dit vi ønsker å komme oss og hva dagens innsats holder til:

– De siste 31 årene har vi samlet redusert utslippene med litt over to millioner tonn. Fremover må utslippene kuttes med nesten tre millioner tonn hvert år om vi skal nå klimamålet for 2030.

En helhetlig tilnærming til «Jakten på null»

Kanskje er det én liten idé fra en ildsjel som gjør at en virksomhet stokker totalt om på kortene sine og ruster seg for fremtiden. Det kan starte med et ønske om elbil-ladere ved arbeidsplassen, eller initiativer som oppfordrer til kildesortering eller til å få flere til å sykle til arbeidsplassen.

Det er ikke sjelden at det er nettopp disse nøkkelpersonene som først kommer i kontakt med Eviny.

– Det kan for eksempel dreie seg om at en kunde ønsker å få solenergi. I dialogen med kunde stiller vi en del spørsmål, og veldig ofte ender det med at vi begynner på en større energistrategi for virksomheten deres, sier Kristin Aadland.

Helhetlige energistrategier er noe Eviny har arbeidet mye med sammen med sine kunder de siste par årene. Mange virksomheter kan gjøre små grep i en grønnere retning, men for å få mest mulig ut av disse grepene, bør de planlegges inn i en helhet.

– Man kan fint tenke helhetlig uten å gape over alt, ved å begynne med det som er mest prekært for eksempel. Men rådet vårt er alltid å tenke lenger enn dagen i dag. På sikt skal endringen man gjør i dag, passe inn i et større økosystem.

Eviny skiller seg fra andre selskaper ettersom de ikke bare gir råd. De kan også bygge, drifte og eie energianleggene.

– Det skjer mye nå. Det er stor utvikling. Og vi skal være en partner som hjelper i denne overgangsperioden. Vi kjenner på et samfunnsansvar. Både for å sikre gode, grønne løsninger for kundene våre, men også for å sikre at de kan drive lønnsomt i fremtiden, avslutter Kristin Aadland i Eviny.

Les mer om jakten på null

Bli med i jakten på null

Teamet vårt står klar til å hjelpe deg i gang

Marianne Helvik

Strategisk forretningsutvikler

+47 55 12 70 58 (Åpner telefonklient)

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler